borta ons-tors

Jag har helt glömt bort att berätta för er att jag kommer att vara frånvarande här nu onsdag och torsdag. Det är nämligen så att just i denna stund sitter jag på en proppfylld buss tillsammans med mina fina vänner och ett helt gäng andra studenter påväg upp mot huvudstaden! Det är studentkryssning som står på schemat, vi ska spendera 23 timmar på en fet båt där det är party, party, PARTY som gäller!
 
Men först ska jag överleva den drygt 8 timmars långa bussresan.. åh fy, vi hörs på fredag igen.
 
HEJ STOCKHOLM!
 

svaaaar

Jag vet redan allt om dig, haha! Men för att vara snäll och kommentera och ställa en fråga får jag väl göra det (;
 
Vilka är dina topp 5 hingstar?
 
Svar: Haha tack Josse, du är för snäll (; Nu går jag mestadels på utseendet när jag väljer.
Levisto är ju bara to die for, åååh vilken fin häst!
 
#1. Levisto Z
 
#2. Lord Z
 
#3. Cumano
 
#4. Hickstead
 
#5. H&M Tornesch
 
Om man har köpt ny häst, hur ska man börja vaccinera hästen då? alltså hur många dagar mellan grundvaccinationerna och till nästa spruta?!
 
Svar: Du ska först ge första sprutan, sen den andra sprutan ges tidigast 35 dagar efter och senast 3 månader efter den första, och därefter en gång om året. Det är iallafall vad min veterinär sa till oss när vi gjorde det på L!
 
Skulle du kunna låna ut din lilla gula ponny?
 
Svar: Nej det skulle jag inte. Jag vill inte riskera att få tillbaka en "förstörd" häst, det finns så mycket risker vid utlåning.
 
Hej, här kommer några frågor!
 
#1. Bästa tävlingen med Spirit?
#2. Jag är kompis med Clara Filipsson och hon var ju och provred Spirit i somras. Tror du att dem hade passat bra tillsammans? (:
 
Fin blogg!
 
Svar: #1. Det var nog tävlingen i Perstorp i helgen, imed vinsten i LA!
#2. Ja det tror jag nog att dem hade gjort. (: sålänge man har bra balans och inte är rädd för fart så passar man rätt bra med den ponnyn! & tack så mycket! (:
 
Vem på din klubb tycker du ska ta över lilla gul efter dig? (inte madde) (;
 
Svar: Det är inte så att jag tycker att det måste vara någon från klubben som tar över henne, det kan både vara positivt och jobbigt på ett sätt. Så det är ingen sådär direkt som jag vill ska ta över henne, utan det får vi helt enkelt se vem det klickar med! (:
 
Har du något särskilt mål med ridningen?
Vad är dina bästa tips när man ska rida en ny häst?
 
Svar: Jag har inga direkta mål som jag strävar efter, typ som att rida OS eller liknande. Utan det enda jag strävar efter är att hela tiden bli bättre på det jag gör!
 
Mina bästa tips när du ska rida en ny häst är att du inte ska hoppa upp och börja rida som du brukar. Utan börja med att vara lite avaktande och känn efter hur hästen känns och vilken ridning som krävs på just den hästen och anpassa dig sedan efter det, och börja sen rida på just det sättet som hästen kräver. Alla hästar behöver ju tex inte lika mycket ben, vissa kanske kräver stadigare hand och några behöver aktivare ridning än andra. Man får känna sig fram!

Guldponnyn ♥

→ FILMEN ←
 
 
 
 
Kan någon vänlig själ tala om för mig ifall ni kan se YT-videorna jag lägger upp eller ni måste klicka er in via länken för att se dem?
 
 

quitters never win and winners never quit

Som vi har kämpat för det här, äntligen!!! ♥

Underbart väder!

Trots att det är minusgrader ute och den första snön har fallit under natten så är det något så otroligt fint väder ute! Det är helt vindstilla och solen står på, BETYDLIGT mycket skönare att rida i detta vädret än om det är plusgrader med regnar och blåser. Kossorna var väldigt nyfikna på oss när vi tog en promenad upp till stallet för att släppa ut hästarna imorse, så söta är dem!

Nej nu ska jag ta mig i kragen och åka iväg och rida Dolly och sen hem och rida min lilla gula,
vi hörs senare!


gått i ide..

Ja det känns nästan så! Jag är helt tom på ideér när det gäller bloggen och jag vet inte alls vad jag ska skriva om. Därför tänkte jag hoppa ner i sängen och kolla senaste avsnittet på Vampire Diaries och sedan sova! Och även om jag är dålig på bloggandet just nu så tycker jag att ni har blivit väldigt lata när det gäller att kommentera. Vem vet, motivationen kanske kommer tillbaka då? Det är ju alltid roligare att få respons på det man skriver!
 
Tänkte därför testa er och köra en liten mini FRÅGESTUND här i detta inlägget. Visa nu hur bra ni egentligen är på att kommentera och ös på med frågor så svarar jag på dem om någon dag!
Nu ska jag stänga datorn, vi hörs!
- Bild på Texas från vår promenad häromdagen, han smälter in i så fint i höstlöven!

hopphopphopp

Inviger det nya schabraket jag vann från Hööks på tävlingen förra helgen på träningen idag, gooooo!


one week

"sometimes you just have to forget what's gone, appreciate

what still remains, and look forward to what's coming next"

 


tisdag och tre dagar närmare höstlovet

 
Jag mår rent ut sagt skitdåligt, jag har så ont i min hals så jag bara vill dö och jag har fått världens hosta, känns bra inför höstlovet... Min kära ponny fick vila idag, har bara varit uppe och fixat stallet och övningskört, annars har jag inte gjort något vettigt alls idag! Nu ska jag strax slänga mig i duschen och därefter bädda ner mig i sängen framför en film i hopp om att bli lite bättre inför morgondagens hoppträning. Uppdaterar imorgon!

le résultats

Bättre sent än aldrig som de säger, förlåt för min frånvaro!
 
På framhoppningen till första klassen så la min ponny in en sådan tvärnit på oxern så jag höll på att få smaka grus, hon som nästan aldrig stannar annars! Det var jag inte alls berädd på kan jag meddela.. Efter det hoppade hon lite lustigt några språng, så gick tyvärr inte in med världens bästa känsla på banan...
 
LB+5, 4 fel:
Det ser bättre ut på filmen än vad det kändes kan jag säga. Klassen var en A:0'a och därför är det ju "omhoppning" redan från första hindret, S var lite av och på hela rundan kändes det som och jag fick vara på henne mer än vanligt inne på banan, men tveka på hinder gjorde hon iallafall inte utan hon vara bara allmänt segare än vanligt.. (inte för att hon brukar vara seg, men.. haha) Fick ett ner på 5:an, ingen big deal egentligen, men retligt..
 
LA, 0+0 fel, 3:e placering!:
Fick inget riktigt flyt på 1, 2, 3 och därefter var det lite av och på, några bra språng och några lite mindre bra. Men vi tog oss runt grunden felfritt och gick vidare till omhoppning! Eftersom det var en A1:a så är det separat omhoppning där de även höjde upp hinderna 5 cm så det låg på LA+5. Hon kom lite nära på första och fjärde hindret, annars tyckte jag att det flöt på bra och tiden räckte till en 3:e placering!
 
 
Är det bara jag som inte ser youtubeklippen på bloggen eller kan ni heller inte se dem? Om inte, så hittar ni klippet som ska vara nedan HÄR!

rubrik?

Jag kan säga att dagens tävling bjöd på en bra runda och en mindre bra runda, mer än så får ni inte veta idag utan jag skriver ett ordentligt inlägg om det imorgon. För nu ska datorn stängas av och jag ska ge mig iväg, så vi hörs imorgon!
 
Bjuder på en bild från dagen sålänge!

helt naken

Idag blev min ponny bokstavligt talat helt naken. Klippte kroppen, benen och för första gången hela huvudet! Hon stod som vanligt som ett ljus hela tiden och det var inga som helst problem att klippa huvudet, hon är så snäll! Guldponnyn ♥
 
Nu är hon snygg inför tävlingen i Kullabygden imorgon! :D
Bjuder på två kassa mobilbilder. Bättre kommer imorgon, promise!

kvällsupdate

Dagen har gått i ett och jag har inte hunnit sätta mig ner för att skriva här på bloggen till er. Jag och Josse red ut en långrunda på ponnyerna innan i det mysiga höstvädret, helt sjukt vad varmt det var! Red endast i tjocktröja och hästarna slapp ländtäcken, skönt! Därefter gick vi hem till Josse och käkade lite innan vi drog oss ut till stallet igen där Josse mockade och började klippa Silas medans jag red Bollen i paddocken! Nu har vi precis käkat pizza och sitter och myser i soffan framför x-factor och sen ska vi gå till sängs, imorgon är det Spottis tur att bli snaggad. Hörs då!
 
Bilder från gårdagens pass på Boll!

tankarna står stilla

Jag har ganska svårt för att uttrycka mig och få fram några läsvärda inlägg just nu, jag har inte en susning om vad jag ska skriva om och det är en endaste stor röra i mitt huvud. Samtidigt som det känns fruktansvärt hemskt att bara ens tänka tanken på att skaffa en ny häst nu såhär direkt efter, så vill jag inte vara utan. Jag och Spirit har 5 tävlingar kvar tillsammans och vår tid är liksom "över", det är storhäst jag ska vara på nu, det är där jag känner mig mer hemma, både pga min ålder, min längd och det bara känns som att det är dags liksom.
 
Jag har redan fått tips av min tränare (Jenny Arvidsson) om en superfin häst som Niklas tävlar just nu som hon tror hade passat mig som är till salu, erbjudande om att låna en häst fram tills jag hittar en som det verkligen klickar med som jag vill köpa och jag har hittat min till utseendet drömhäst som är till salu just nu, åh vilket kaos det är i mitt huvud.. Nu ska jag upp och rida min lilla gula prinsessa och rensa tankarna lite. Hörs senare!
 

Godmorgon

Egentligen vill jag bara ligga kvar i sängen hela dagen idag men med mycket att göra på schemat så är det en omöjlighet. Jag åkte hur som helst inte till skolan idag, såfort någon bara tittar mig i ögonen nu så bryter jag ihop och börjar gråta, så det kändes inte aktuellt.. Så istället ska jag nu snart hoppa i lite kläder och sen ska vi dra oss upp till ÅPK och göra iordning Lohrischas box och laga hagarna. usch vad det kommer kännas tungt att åka upp där och veta att hon inte kommer galopperandes till en i hagen när man kallar på henne.... :''( usch.
 
 
Efter det så ska jag rida Spottis och sen hem till världens bästa Josse som ska hjälpa mig komma på andra tankar, vi ska se om vi får liv i hennes klippmaskin och klippa färdigt Bollen som efter att maskinen la av bara är halvrakad.. haha! Sen ska vi även rida lite och sen bara titta på film och mysa och sånt ♥
 
- Bollen och Bambi hos Niklas Arvidsson när vi jobbade i somras

när två bli en..

Med gråten i halsen och tårarna rinnandes ner för kinderna ska jag försöka få fram vad som har hänt idag, även om jag helst bara skulle vilja stänga ner allt som finns runt omkring mig och krypa ner under täcket och försvinna.
 
Jag har inte längre två hästar, bara en.
 
Var iväg och red Dolly efter skolan och hade precis hunnit rida klart, då fick jag ett samtal från mamma som var iväg på citygross och handlade, hon hade fått ett samtal av Eva i stallet och sa att jag skulle skynda mig så mycket jag kunde till Gråmanstorp då Bambi och Diddi rivit staketet mellan varandra och stod i varandras hagar, de hade inte slagits och båda hästarna står på benen och betar lugnt i varandras hagar fick jag också förklarat för mig. Jag hann inte mer än att lägga på luren innan det ringer igen och denna gången låter mamma helt hysterisk och berättar att Eva nu säger att hon har hittat ett sår på Bambis ben och hon vill inte ta stöd på det. Till Gråmanstorp kom jag och då hade mamma och Carina kommit bara några minuter innan mig, jag sprang ut i hagen och möttes av en häst som kom hoppandes på tre ben. Vi lyckades få in henne i stallet och Helene (vår veterinär) kom och tittade på såret och sa att vi skulle åka in till djursjukhuset direkt då det inte såg så bra ut..
 
Ni som är känsliga bör INTE titta på bilden nedan...
 
 
Petra kom med sin transport och var snäll och körde oss in till djursjukhuset då mamma var så skakis att hon inte ville köra. Väl där inne så var det inga goda nyheter vi fick.. Det var ett riktigt djupt, läskigt sår hon hade fått av att hon troligtvis har fastnat eller trasslat in sig i en av trådarna när de rivit ner staketet, när veterinären inne på djursjukhuset skulle rengöra det och känna så fick hon in i princip hela fingret i såret. Hon hade även fått ett stort hål på ledkapseln så det läckte ut en massa ledvätska (det bubbliga ni ser på bilden) och slitit av en sena... Detta hade gått att operera men det hade krävts två st stora operationer som hade kostat över 80 000:- per operation (försäkringen tar ju såklart en del, men inte ens i närheten av allt), månadevis med boxvila och min häst hatar att stå på box.. och det var inte säkert att hon skulle bli bra efter operationerna ändå.. Och pga hennes tidigare skada som inte vill bli bra så tyckte både veterinärerna och Katja (som vi hade telefonkontakt med) att det nog var bäst för henne att få somna in. Pga hennes tillstånd så skedde det även samma dag, på plats.
 
Sista bilden som togs på oss, detta är precis innan
de leder iväg henne och jag ser henne för sista gången..
 
Även om jag inte fick äga henne länge så fäster man sig ändå så otroligt snabbt vid dessa underbara djur. Detta känns rent ut sagt förjävligt, att ett så ungt liv ska gå till spillo, hon hade hela livet framför sig och jag trodde verkligen att hon skulle kunna bli något bra! Men livet är orättvist och det är så lätt att olyckan är framme. Jag tackar iallafall för tiden vi hade tillsammans, min fina fina Bambi.
 
Hon galopperar nu på de evigt gröna ängarna i Trappalanda.
"always together, never apart, maybe in distance, but never at heart"

när ska oturen ta slut?

Idag har jag spenderat mestadelen av dagen i stallet, Lohrischa kom galopperandes till mig i hagen när jag kallade på henne som vanligt, jag tog in henne och ställde mig och borstade henne och fixade inför vårt ridpass som vanligt, jag skulle kratsa hennes hovar, inte som vanligt. Jag märkte redan innan att något var fel då hon var bråkig och inte ville backa eller flytta sig åt sidan i stallgången när jag bad henne, men bekräftelsen kom när jag skulle lyfta upp och kratsa hoven på hennes högra bakben, hon kunde inte böja sitt ben.
 
Paniken som uppstod där kan ni ju bara föreställa er, helt plöttsligt så small det till i benet och hon drog snabbt upp det för att sen ställa tillbaka det i det raka, orörliga läget igen. Jag brast i tårar och mamma ringde Petra som snabbt fick komma och kolla på det och sen for hon ner till Kattis (veterinären som vi har turen att deras klinik ligger precis intill ÅPK) och pratade med henne, sålänge var jag ute och gick med Bambi på gårdsplanen. Vi ringde även och pratade med Katja.
 
Det blev bättre när hon fick röra på sig och det visade sig bara imellanåt att benet hängde upp sig när hon gick, dock så knäckte det till och gav vika varje gång hon stod still och övergick till skritt och backa kan hon fortfarande inte göra för då kan hon inte böja benet utan det är helt fast i rakt läge. Det blev sedan konstaterat att hon lider av patellaluxation, också kallat patellaupphakningar. Det innebär att det inre ligamentbandet hakar fast i ett benutskott på lårbenet och gör att hästens patella (knäskålen) låser sig och de kan inte böja sitt ben.
Detta är dock väldigt vanligt på unga hästar som inte har så mycket muskler, och det har ju inte L då hon inte får arbetas särskilt hårt pga den andra skadan.. Så vi är i ett riktigt dödläge nu då hon inte får arbeta för mycket pga skadan i bogen och hon måste arbeta mycket för att bygga upp muskelmassa för att bli av med denna skadan. Hon skulle iallafall fortsätta ridas så vi får jobba på i denna långsamma takt och fortsätta bygga muskler sakta men säkert på rakt spår i låga gångarter och helt enkelt försöka vänta ut dessa tråkigheter..
 
När ska detta vända?!....

Fina lilla gul på hoppträningen idag!! ♥
 

min dator är segare än sirap..

Ja ni ser ju på rubriken hur läget är, datorn är så sinnessjukt slö och hänger sig hela tiden vilket gör det mäkta jobbigt att försöka sitta och blogga.. Därför är uppdateringen som den är för tillfället.
 
Jag tänker iallafall ge er en liten update om tävlingen igår!
Spottis skötte sig iallafall kanon i båda klasserna. I LB'n var vi dubbelnolla 3 tiondelar från en femteplacering men blev tyvärr nerpetade av sista ryttaren i startfältet.. I LA'n så fick vi en retlig rivning på hinder nummer 6, men hon hoppade bra i övrigt! så jag är nöjd med dagen :)
 
Ska se om jag får ordning på datorn så att den blir lite snabbare, för just nu är det inte roligt att sätta sig och blogga för det tar typ 100 år..  Om inte annat så kommer ni få lite mobilbloggningar imellanåt, även om jag vet att det inte är lika spännande, men det är alltid något!
 

tandläkare & tappsko

Dagens håltimmar i skolan spenderades i stallet då tandläkaren precis var här och kollade Lohrischas tänder, allting såg fint ut vilket såklart är jätteskönt! Mindre skönt är att jag hittade en avtrampad sko i hagen.. Får ringa Petra och se om hon kan slå på den så fort som möjligt! Åkte tillbaka till skolan och hade 1,5 lektion, åkte till stallet igen,var ute och gick en runda i regnet med Nellie när hon skrittade Diddi, städade lite i huset här hemma, tittade på x-factor och ja, ungefär så har min dag sett ut.

Morgondagen bjuder på morgonjour i stallet, vara hästskötare till Nellie på tävling och förberedelser för min egen tävling på söndag. Tills vidare så bjuder jag på en mycket charmig bild på en för stunden mindre charmig (väldigt groggy) häst!


torsdag är vilodag

God eftermiddag på er! Har precis kommit hem från skolan och är inte speciellt sugen på att ge mig ut i detta vädret igen.. Tyvärr måste jag ju det då stallet måste skötas! Mamma har dock varit snäll och fixat på ÅPK redan medan jag var i skolan så det är bara stallet här hemma kvar. Båda hästarna får vila idag då vädret är som det är och jag behöver få vila ut lite..
 
Så istället ska jag och mamma vara flitiga i köket och baka, kanelbullens-dag i all ära!
 

snabbt hej

Är precis hemkommen från skolan och ska hoppa i ridkläderna nu och dra mig uppåt stallet, Spottis ska ridas en runda! Bambi får vila idag och mamma har redan varit snäll och mockat och fixat i stallet där. Vi hörs mer senare!

busbambi!

Min stora lilla häst var på bushumör idag, haha!

Spirit

Den 27 maj 2006 rullade vår bil med påkopplad transport uppåt i landet, vi skulle hämta hem min nya ponny. En liten c-ponny på 5 år som såg ut som den var plockad direkt ur filmen "Spirit - hästen från vildmarken" med sin gula päls och långa vildvuxna man. Den var väldigt efter i sin utbildning för att vara 5 år och kunde endast gas, broms, höger och vänster, ungefär lika mycket som en precis inriden 3-åring. Hoppa hade den aldrig gjort i hela sitt liv, den hade knappt ens sett en bom. Känns som en bra förstaponny för en liten tjej på 12 år som endast gått på ridskola och haft foderponnyer va?
 
Denna ponny skulle komma att bli min allra bästa vän.
 
Jag kan säga att detta lilla gula sto som faktiskt också var döpt till namnet Spirit, betedde sig snarlikt den vilda hingsten från filmen. Under hela vårt första år kämpade jag mot rädslan för min egen ponny, ja, jag var rädd. Hon stegrade sig så hon gick över och jag trillade av gång på gång, jag ångrade att vi hade köpt denna galna ponnyn.
Men med blod, svett, tårar och en jävla massa tålamod tog vi oss igenom den svåra perioden, vi har kämpat tillsammans och lärt varandra, vi har lärt oss tillsammans.
 
Vår resa har gått från att jag inte vågade sitta på min ponny, till att lita på henne till 100%.
 
 
Förändringen denna ponnyn har gjort är helt sjuk.
Hon har gått från att se ut som en liten skogsmulle som var "lat" (!!!, kan ni förstå att min ponny har varit en sån man fått sitta och driva på ordentligt för att hon ska gå framåt?!?!), och kom inte ens runt en bana på LD höjd (70cm) utan brukade oftast vägra ut sig på andra eller tredje hindret till att bli en sportig tävlingsponny som har energi som heter duga och är startad MsvB i hoppning. Det är knappt så jag själv kan förstå att det är samma ponny!
 
Resan vi har gjort tillsammans är oförglömlig och jag är evigt tacksam till denna galna lilla ponnyn för allt hon har lärt mig och alla minnen vi har skapat tillsammans, jag kommer aldrig glömma dig, du finns för evigt i mitt hjärta. ♥
 
Spirit
Idholmens Matador - Aladdin
Connemara f. 2001
 
 
Efter 7 år tillsammans är Spirit inte längre i min ägo utan är såld och bor numera hos Matilda Malmström där hon har det superbra! och Matilda är så glad för henne och de passar verkligen varandra som handen i handsken!
 
"Always together, never apart,
maybe in distance, but never at heart" ♥
 
 

rida rida rida!

Sitter i skrivande stund och skrittar fram häst nummer två för dagen, Dolly! Hon ska gå ett pass i paddocken. Har Spirit kvar när jag kommer hem, hon ska antingen få gå i skogen eller i paddocken beroende på hur mörkt det hinner bli. Lohrischa fick som vanligt gå i ridhuset fast idag gjorde vi det lite spännande och lät henne gå över några bommar! Jag börjar undra om den hästen är 24 istället för 4.. Vanligtvis brukar unghästar som inte har sett bommar på flera månader bli rädda för dem eller iallafall visa någon som helst reaktion när de ligger där på marken, men inte min häst, hon travar så glatt över dem utan att ens blinka! Knäppis..
Hon fick även gå med "sin" nya sadel, en Prestige Versailles som Katja provade ut på henne sist hon var här! Jag lånar den av en kompis vara häst den inte passar på längre.

Nej nu har jag skrittat färdigt, back to work!


RSS 2.0