veterinärbesiktning på tävling

Tänkte som rubriken låter ta upp det här med veterinärbesiktning på tävlingsplatser då det var någon som frågade om jag kunde skriva lite om vad det innebär!
-
Besiktning av ponnyerna sker alltså på regional tävling och högre. Besiktning är ett krav om du ska hoppa LA, det är inget krav på att besiktiga om du bara ska hoppa LB men om det står i propositionen för tävlingen att besiktning gäller samtliga klasser så måste du besiktiga oavsett vilken klass du ska hoppa. Står det därimot inte att besiktning gäller alla klasser så kan du åka till en regional tävling och tävla LB utan att besiktiga din ponny!
-
Hur besiktningen går till är helt beroende av vilken veterinär det är som kollar. Jag har varit med om både det ena och det andra, haha! Vi kan ta de mest drastiska exemplen jag har varit med om på båda hållen:
-
"På ett ställe så gick veterinären igenom i princip hela hästen. H*n kollade den i mungiporna, såg så att bettet låg bra i munnen, klämde och kände på halsen, ryggen, rumpan och benen, kollade hovarna osv. Vi fick gå/springa fram och tillbaka ca 3 ggr för att de verkligen skulle se så att hästen inte haltade eller liknande."
-
"På ett annat ställe så gick veterinären ett varv runt hästen och tittade på den, sen fick man trava med den fram och tillbaka en gång och sen var man färdig."
-
Skillnad eller hur? Det brukar ligga på något mellanting av dessa två, de är inte alltid så petnoga men inte heller så slarviga.
-
-
Alltså, man ställer upp hästen/ponnyn inför veterinären (ha alltid nummerlapp på vid besiktning!!) de kollar av så det stämmer vid namn osv. och prickar av den på listan. Därefter så kollar de på hästen, hur mycket vet man ju dock aldrig.. Ibland känner de och klämmer och ibland så bara iakttar de. Därefter så ska man efter veterinärens signaler gå/springa på rakt spår (oftast inom en inhägnad "bana"), vända när man kommer till änden och ta sig tillbaka igen, sen brukar det vara avklarat! Mer komplicerat är så är det inte! :D
Tinne och Favourit på veterinärbesiktning! bild lånad från Hippson.

Kommentarer
Postat av: julia

ska man ha passet med sig och visa det för veterinären oxå?
om man ska hoppa lb la, ska man vet vet.besiktiga efter lb då eller innan båda klasserna?? <3'
kram tack så mkt

2015-01-04 @ 12:21:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0